Szervezetfejlesztés – a vállalatirányítási rendszer 0. lépése

Egy vállalatirányítási rendszer 0. lépése lehet akár a szervezetfejlesztés. Ebben a cikkben röviden szeretnék kitérni erre a témára, de inkább egy átfogó képet adni róla, mintsem különböző módszerekbe és száraz magyarázatokba bocsátkozni.

A cikket, ide kattintva is megtekintheted.

 

Egyszer volt egy ügyfél, akivel többször tárgyaltunk vállalatirányítási rendszer bevezetés kapcsán. Minden sikeres cég életében, amely növekszik, elérkezik az az idő, amikor megérik egy ERP bevezetésére. Nála nem volt még kialakulva az érzés, ha mondhatom így: nem fájt még neki eléggé a vállalatirányítási rendszer hiánya. Persze beszélgettünk jó párszor, mondta, hogy persze-persze jó lenne, de egyszerűen neki nincs ideje rá, hogy hosszú távon ezzel foglalkozzon. Rákérdeztem, hogy mi ennek az oka, majd azt a választ kaptam, hogy reggeltől este dolgozik, a cégben az operatív feladatoktól kezdve, ha nem is mindent ő csinál vezetőként, de szinte minden folyamatban részt vesz.  Talán egyedül a pénzügy volt az, amit másra bízott.

Egy másik ügyfélnél szintén hasonló volt a helyzet, bár ott a probléma inkább a kompetens munkaerő hiánya volt, pontosabban bizonyos pozíciókra, amit ő végzett nem talált olyan embert, aki hasonló kreativitással és lelkesedéssel lenne képes végezni a feladatot.

Így vagy-úgy, mindkettő cégvezetőnél megfigyelhető volt az, hogy egy kezezik a cégben, mindenre operatívan rajta tartja a kezét és nem szeretné elengedni a kontrollt. Majd egyetértettünk mindketten, hogy egy vállalatirányítási rendszer bevezetés 0. lépcsőfoka az adott cég működésének és szervezetének fejlesztése, optimalizálása.

Mi az, hogy szervezetfejlesztés?

Száraz megfogalmazásában: a szervezetfejlesztés tervszerű, a szervezet egészére kiterjedő, felülről szervezett törekvés, amely a szervezet hatékonyságának és életképességének növelését célozza a szervezeti folyamatokba való tervszerű beavatkozás útján, magatartástudományi ismeretek felhasználásával. (Rucgard Beckhart)

Célja pedig az, hogy cégünk versenyképes maradjon a piacon a folyamatosan és rohamosan változó igények, méghozzá úgy, hogy a cégen belüli szervezetek együttműködését megerősítse.

Na de hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

Egy munkahelyet úgy kell elképzelni, mint egy kirakóst, ami áll egy meghatározott számú darabból és darabjai egymáshoz szorosan kapcsolódnak.

Minden egyes cégnek ezen kirakós darabja egy egyedi mintázatot rajzolnak ki, hiszen minden cég egyedi, saját értékekkel rendelkező szervezet. Ezen cégek egyedisége képes megadni azt a piaci előnyt, azt a másságot amivel képesek lehetnek kitűnni tömegből. Ezért is fontos kihangsúlyozni, hogy a a szervezetfejlesztés nem arra törekszik, hogy az arcunkba toljon egy „jól működő teóriát”, amivé neked át kell változnod. NEM! Sokkal inkább úgy kell ezt elképzelni, ahogy egyedi vállalatirányítási rendszer esetén is, hogy a jelenlegi folyamataid pontos feltérképezésével egy olyan pluszt képes nyújtani a cégednek, amivel a jelenleginél is hatékonyabban tudsz majd teljesíteni.

Remek példa erre a doktor, szakács és varázsló trió:

Első körben, mint egy doki megvizsgálnak, hogy milyen a te jelenlegi állapotod. Ebből pedig készül egy prognózis, amivel a szakács tud valamit kezdeni.
A szakács az előző prognózist felhasználva készít egy receptet amely kifejezetten a te igényedre készül.
Majd pedig jön a varázsló, aki a receptben leírtakat egy hosszútávú együttműködéssel, a „közönséget” egy újabb tudatossági szintre emeli, egy olyan szintre, ahol a céged teljesítménye is növekedni fog.

Ezen hosszú folyamat kontrollálását nevezzük változás menedzsmentnek, hiszen céged a szervezetfejlesztés során egy változáson fog keresztülmenni? (Ki szereti a változásokat? Ezt oldja meg a varázsló. 🙂 )

Ugyanúgy, mint egy egyedi vállalatirányítási rendszer fejlesztésénél, itt is fontos bevonni azon kulcsfelhasználókat, akik egy-egy adott folyamatot, részleget átfogóan átlátnak.

A kulcsfigurákon kívül fontos bevonni az adott részlegek dolgozóit is és együtt „brainstormingolni” velük, segítségükkel ötletelni és kibővíteni a cég által képviselt értékeket. Kutatások kimutatták, hogy ha bevonjuk őket már ebbe a folyamatba is, akkor a későbbiekben sokkal nagyobb hatékonysággal vesznek részt ezek megvalósításában, hiszen az ötlet is tőlük származik.

A szervezetfejlesztés kiterjed a munkaerőnk viselkedésének megváltoztatására is. Persze itt most nem a drasztikus változásokról van szó, (pl. hogy válts vallást). Itt arról van szó, hogy munkatársainkat érdemes egészségesen tartani mind fizikailag, mind pedig mentálisan. (pl. cégen belüli egészséges konyha, konditerem, szociális terek, képzések stb…) Sok cégnél ez már itt Magyarországon is megfigyelhető már, ha megnézünk egy álláshirdetést láthatjuk, hogy sokan ajánlanak hasonló lehetőségeket a jövőbeli kollégáiknak.

Ismét egy rövid példa, melyet szervezetfejlesztés során használt egy cég:

  • Csökkentették a tányérok méretét, így a rátett étel nagyobbnak tűnt. Ennek eredményeképp az emberek egy adagtól is jóllakottabbnak érezték magukat, kevesebben mentek repetáért.
  • Egy cégen belüli pletykát indítottak, hogy bizonyos időszakokban, amikor sokan használják a liftet az belassul, ennek eredményeképp pedig többen kezdték el használni a lépcsőt.
  • Ösztönző fitness kihívások, amelyekért az emberek + szabadidőt kaptak ha elérték a kitűzött fitness célokat.

Mi volt ennek az eredménye? A táppénzre menő munkatársak száma és azon töltött ideje a harmadára csökkent!

Személyes példa pedig, amelyet (ha jól emlékszem) a gödöllői Szent István Egyetemen láttam, amikor ott jártam pár éve, hogy az épület egyik szárnyának lépcsőfokaira ki volt matricázva, hogy az adott lépcsőfokig hány kalóriát égettél el. Nekem nem kellett több, hagytam a liftet és felmásztam a legfelsőre, ahol a találkozóm volt. 🙂

Összefoglalóan tehát hogyan válassz magadnak céget, ha a szervezetfejlesztés megtetszett:

  • Bizonyosodj meg róla, hogy amit képviselnek az tudományos alapokon fekszik.
  • Módszerük legyen kifejezetten a TE céged igényeire szabva.
  • Tiszteljék a TE céged értékeit és elveit.
  • Alkalmazhatósága legyen tiszta, egyszerű és átlátható.

Ebben tud neked stratégiai partnerünk segíteni! Ha pedig már elértél eddig az állomásig, vagy úgy érzed, hogy a te céged remekül teljesít és szüksége van egy egyedi vállalatirányítási rendszerre a további sikeres növekedéshez, működéshez keress meg minket! Mi egyedi vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozunk kifejezetten a te cégedre és folyamataidra szabva, korlátok nélkül!

Amtech Rendszerház

Ha pedig azt szeretnéd megtudni, mindezt online hogy tudjuk megvalósítani, ezt a videót tekintsd meg:

Így vezess be ERP szoftvert teljesen online

TÖBB HÍR